SöndagslågDet är söndagkväll och jag är trött, stressad och lite ledsen.
Men jag har i alla fall en ny fin klänning.

Kommentarskomik

En sak man kan roa sig med om man har tråkigt (eller borde plugga men inte riktigt orkar) är att gå in på Örnsköldsviks Allehandas hemsida och läsa kommentarerna till artiklarna.
Som den här konversationen till exempel, till en artikel om att kranvattnet på grund en stor vattenläcka bör kokas innan man dricker det.

magen: Dåligt med information tycker jag, jag hade ingen aning om detta eftersom jag inte har för vana varken att läsa tidningen eller lyssna på radio förrän fram på eftermiddagen. Som tur var har jag bara druckit lite grann så jag har inte känt av nåt.
Umebo: Vad förväntar du dig? Att någon ska ringa dig personligen? På vilket sätt förutom radio och tidning ska informationen spridas tycker du?
arg övikbo: UMEBO!!! Jag vet inte om du kommer från denna värld eller om du har vaknat upp efter en lång sömn som du påbörjade någon gång år 2008 f.k. När sådant händer handlar det inte om att skoja om att ringa magen eller någon annan. Det handlar om sjukdommar och annat lidande som kan visa sig långt efter... Jag håller med dem flesta att komunnen har nästan hållit denna nyhet för sag själv. Det upplevs så i alla fall. Jag har sett när sådant händer i andra kommuner så går den drabbade kommunnen ut i alla tänkbara medier och försöker att nå så många som möjligt. I detta fall har kommunen inte gjort något förrän folk läste tidningen dagen efter. Jag förstår inte vad denna kommun tänkte med baken eller hjärnan.

Skolstart

Jag har tre a4-sidor med titlar på kurslitteratur jag ska läsa inom fyra veckor. Under dessa veckor ska jag även författa ihop fem PM på olika teman som till exempel Diskursanalyser av Europa och Vithet, primitivism och exotism utifrån tidigare nämnda kurslitteratur, ha muntliga diskussioner på seminarium med utgångspunkt i dessa (varav ett är mitt ansvar att hålla i), samt göra en analys och presentation av en roman.
Hejdå ledighet.

Då känns det genast lite bättre

Sitter på biblioteket och pluggar. Upptäcker att jag har två missade samtal från pappa.
Skickar ett sms:
Hej, sitter på biblioteket, ville du nåt speciellt?
och får ett svar:
Inget annat än att jag älskar dig och är SÅÅÅ stolt över dig :-D

Kanske sommarens roligaste film

I somras var jag som sagt på festivalen Frizon. Vi var sex stycken skribenter från tidningarna Ikon och Dagen som skulle bo på logementet. När vi kom dit visade det sig att vi fått ett rum. Och ett väldigt litet sådant. Sängarna var uppställda längs ena väggen, så att det snarare var en enda gigantisk säng än sex enskilda. Nog för att familjestämningen var hög i sina stunder, men vi beslutade ändå att placera sängarna runt väggarna istället, och en ensam stackare i mitten.
 
En av Dagens journalister,
Emanuel, tog sig en titt in i detta underbara sovrum. Enjoy.Observera den oerhört intelligenta dialogen på slutet:
Emanuel, spelar förvånad: Nämen, fråga: Vem sitter här? Är det inte Wilhelm Blixt själv? Hur känns det såhär? Du sitter här på morgonen och klär på dig, kan man säga.
Skrattandes halvpåklädd Wille, försöker desperat ta sig ut ur bild: Jaa..? Äh, du är ju helt dum i huvudet!

Vill du ha mig ändå?Jag blir aldrig den
jag skulle vilja vara
Vill du ha mig ändå
så får du mig

Du får mig- Tomas Andersson Wij "Vill du ha mig ändå"

En uppgraderad version av mig

Om jag skulle förbättra mig själv med relativt små konkreta medel skulle jag:

o Sluta bita på naglarna.
o Inte vara en sån himla tidsoptimist så att jag låter mina vänner vänta och alltid måste springa till tåget som ska ta mig massa mil.
o Somna innan tolv.
o Läsa igenom Nya testamentet från början till slut.
o Läsa alla bra böcker jag har i bokhyllan.
o Träna minst två gånger i veckan.
o Bli bättre på att be.
o Gå en kvällskurs i foto.
o Läsa DN varje dag (okej att skippa ekonomi- och sportdelen).
o Gå till pendeln på morgonen istället för att ta tunnelbanan.
o Skriva dagbok varje kväll.
o Sminka mig mindre.
o Gå med i en bokcirkel och läsa klassiska verk.
o Plugga effektivt några timmar utanför mitt rum och sen vara ledig med gott samvete.
o Komma ihåg att äta mina vitaminer.
o Köpa mer på second hand.


Tänker att detta får bli höstens projekt.
Vissa har jag mer tro på än andra. Men skam den som ger sig. Det handlar ju mest om vanor, och jag ska försöka att inte bli besviken när jag misslyckas. Förhoppningsvis lyckas jag med några punkter i alla fall och det vore ju en höjdare.

Ordet du söker är Lycka

Ute är det höstrått och imorgon börjar jag skolan igen.
Men ikväll tittar jag på sommarbilder och minns några av de finaste stunderna.
(Mer sex, mindre hus!!)

Om mig och min blogg

Har för övrigt uppdaterat informationen om mig här till höger.

Korridorsliv - Att bli nollad

Det ringer på dörren. Utanför står min vän och granne (från min sociala korridor en trappa upp, här är det som sagt oftast rätt dött). Han har blå målarfärg på kinderna och har på sig en hudfärgad kroppsstrumpa. Ur fickan halar han upp en beige tight badmössa som han tar på sig.
- Jag tänkte bara visa upp mig. Jag har gått runt på stan och varit utklädd till snopp hela dagen.

Korridorsliv - Slirren

Jag kommer in i köket på fredagskvällen för att laga middag. Min granne (den ende jag någonsin träffar, alla andra verkar leva något slags mystiskt underground-liv inne på sina rum) och hans syster (som numer också är min, nyinflyttade, granne) sitter och äter mat. Vi småpratar lite. Han ska på fest med några småttingar - så kallas de nya studenterna på Handels, visar det sig. Men han är ingen småttingpappa. Okej.

Efter ett tag kommer han in i köket igen.
Grannen, medan han tittar ner på sina uppknäppta byxor: - Alltså du får inte tro att jag är störd eller nåt eftersom jag går omkring så här hela tiden.
(Han hade dem så även förra gången jag mötte honom i köket.)
Jag, på mitt festligaste humör: - Haha, som att du liksom vill visa upp vad du har att erbjuda.
(Eh, va? Varför sa jag så?)
Grannen, lite osäkert: - Haha?
Jag, försöker styra upp det hela igen: - Eh, nej. Haha...

En kvart senare dyker han upp igen (klockan är typ halv åtta.). Med en lila sidenslips knuten runt huvudet.

Min hund

I somras gick jag och sjöng med i Coldplays Violet Hill för mig själv och när refrängen kom stämde jag in i "It's a long way, why won't you let me go?" Vad sjöng du? undrade brodern. Jag upprepade villigt. Under mycket skratt och lite hån upplyste han mig om att refrängen var "If you love me, won't you let me know?" Jag fick till slut ge med mig.

Så den här morgonen sitter jag och lyssnar på P3 och de spelar Kanye Wests Homecoming. Hör mig själv nynna med och brista ut i "Min huuund". Min hund? tänker jag efter ett tag. Låter faktiskt lite märkligt eftersom resten av låten ju är på engelska. Gör en snabb undersökning och upptäcker att jag tydligt hört fel igen. Hur kan "Coming home again", låta så väldigt likt "Min hund"? Men lyssna själva vid 0.23 typ. Är det bara jag?


Svensk sommar när den är som bäst

Vi har packat in oss (en för mycket för att det ska kännas bekvämt), varma kläder, matsäck inklusive massa nybakta bullar, badkläder och grillar i den lilla bilen. Jag får inte riktigt plats, men det löser vi genom att veva ner rutan så att jag kan sticka ut huvudet.
Vi packar ut oss och alla grejer, kommer fram till den egna lilla sandstranden, tänder grillen. Då börjar det regna. In med allt i bilen igen.
Men det funkar faktiskt att steka istället för att grilla och när man har fått in den rätta taktiken går det att grilla mashmallows över stearinljus.

 
Och vem har sagt att det inte går att göra saker bara för att det regnar? Med lånad snorgrön för stor regnjacka och trasigt jätteblått paraply blir bara mina skor blöta. I väntan på att Skånes dansteater ska börja äter vi matsäck tillsammans med övriga entusiaster i en paviljong på söder. Den tappra skaran publik (ni är hjältar!) spontanapplåderar i pur entusiasm, teknikerna torkar scenen med handdukar och molnen skingrar sig faktiskt. Let the show begin.


Ge mig lite okomplicerad verklighetsflykt

Vi skulle se en film. Allt vi ville ha var en enkel romantisk komedi med lyckligt slut.

Istället fick vi en film med det upprepande temat:

Scen 1: Två personer träffas
Scen 2: De blir kära
Scen 3: Väldigt mycket sex
Scen 4: De flyttar ihop
Scen 5: Katastrof


– Den här filmen var nästan svensk.
– Hur menar du?
– Alla hade sex med alla och en dog.

Ett Nile city-moment

Min persienn har gått sönder och jag tog till lite hjälp i lagandet för att få till den sista finessen. När min vän som bäst står och trixar i fönstret börjar han skratta och säger: "Jag fick precis en Nile city-feeling. Om när Greger tvingar Percy att sätta upp hans gardiner."


NÄSTA GÅNG SKA JAG BRYTA IHOP INFÖR DIG


Siffror som formar mitt liv:

"Kvinnors inkomst är cirka 70 procent av männens. Det beror bland annat på att kvinnor jobbar deltid i högre utsträckning än män, tar ut större andel av föräldraförsäkringen och har längre och fler sjukskrivningar.
(Vilket i sig till stor del beror på olika förväntningar på och roller för män och kvinnor – min anmärkning.)
Om man räknar om kvinnors och mäns löner till heltidslöner tjänar kvinnor cirka 83 procent av männens löner vid heltidsarbete (år 2004). Det så kallade lönegapet mellan kvinnor och män har i princip varit konstant sedan 80-talet, trots att kvinnors arbetslivserfarenhet numera ligger i nivå med männens och att kvinnors utbildningsnivå till och med är högre än männens.
Om man viktar kvinnors lön, omräknat för ålder, utbildning, sektor, yrkesgrupp och yrke, kvarstår ett lönegap på cirka 7 procent. Kvinnor tjänar fortfarande alltså inte mer än 93 procent av det männen tjänar."
Källa

"Vanligtvis har kvinnor och män olika arbeten, eftersom den svenska arbetsmarknaden är extremt könsuppdelad. Nära 90 procent av arbetskraften finns i yrken som domineras av ena könet. Det leder till att många yrken har blivit ”könsmärkta”. Omedvetna eller ibland medvetna värderingar gör att kvinnodominerade arbeten ofta har lägre status och betalas sämre än mansdominerade arbeten. När andelen kvinnor ökar i ett yrke riskerar löneutvecklingen att bromsas. Hur stor denna så kallade värdediskriminering är kan inte anges i exakta siffror. Men den har blivit synlig på vissa arbetsplatser som genomfört könsneutral arbetsvärdering. Där har kvinnodominerade arbeten med låg lön visat sig vara likvärdiga utifrån kraven i arbetet i jämförelse med välbetalda manliga jobb. Den traditionella lönerangordningen mellan yrkesgrupper har behövt ändras."
Källa

Det är få länder som har ett så könsuppdelat arbetsliv som Sverige har. Trots att kvinnor utbildar sig och arbetar i samma utsträckning som män får de sämre avkastning på sina investeringar. Kvinnor har fortfarande huvudansvar för hem och barn. Männen tar bara ut en femtedel av all föräldraledighet och ägnar bara hälften så mycket tid som kvinnorna gör åt hushållsarbete.
Att kärleksförhållanden där könsrollerna avviker alltför mycket från det traditionella utsätts för stora påfrestningar visas även i omfattande statistiska analyser av risken för separation bland par i den svenska befolkningen. Resultaten visar att risken för separation är högre i familjer där kvinnan står för en stor andel av familjens inkomst.
Källa

Ett exempel där könsrollerna syns tydligt är hur arbetsfördelningen påverkas om mannen respektive kvinnan är den som tjänar mest pengar. Om mannen tjänar mer än kvinnan arbetar kvinnan mer i hemmet. Ju större gap i löneskillnaden, desto mer hushållsarbete gör kvinnan. Men tjänar kvinnan mest innebär inte det att mannen drar ett tyngre lass hemma, tendensen är snarare den motsatta: ju mer kvinnan tjänar, desto mindre gör mannen i hemmet.
Blir mannen arbetslös tenderar förhållandet att spricka, samtidigt som det inte påverkas av att kvinnan förlorar jobbet. En arbetslös kvinna har en naturlig könsroll att falla tillbaka på: att ta hand om hemmet.
Källa

                                                                                                                                                                  

Mitt liv, mina förutsättningar, präglas negativt av att jag är kvinna och jag hatar det.
Och jag fattar inte hur ni inte kan förstå att det sårar mig så fruktansvärt djupt när ni inte lyssnar, skämtar bort eller säger att jag inbillar mig. Eller ännu värre – skyller människors diskriminerande kategoriseringar på Gud.
(- Jag tror faktiskt bokstavligt på bibeln. - Ja, jag tror också att bibeln är Guds ord. Men det är väl märkligt då att du inte tycker att det är okej att ha slavar. Du har aldrig tänkt på att läsa texterna utifrån det sammanhang de är skrivna?)

NÄSTA GÅNG SKA JAG BÖRJA GRÅTA INFÖR ER, SKRIKA UT MIN SORG, UPPGIVENHET OCH ILSKA SÅ ATT NI HÖR. ISTÄLLET FÖR ATT SENARE I SOFFAN MED MAMMA GRÅTA UT MIN FÖRTVIVLAN SÅ ATT RÖSTEN INTE HÅLLER OCH "MEN DE FÖRSTÅR JU INTE OCH DET GÖR SÅ ONT!" KOMMER UT SOM ETT ÅNGESTROP I FALSETT.

Och om du är jättearg och slår mig så ser ju alla det, men om du dödar mina argument och antyder att de är löjliga så blir det mycket mer subtilt, och det ser man inte.
Nour El-Refai i Trots Allt, Nr 4 2008, sid 18.

På frizon

Jag är för tillfället på festivalen Frizon med tidningen Ikon. Om ni vill läsa vad jag håller på med och annat som händer på festivalen kan ni klicka in på Ikons frizonblogg.