Dåligt lokalsinne

Sitter på trappan utanför tidningshuset en tidig lördagsmorgon. Ska på redaktionsträff många mil bort, men börjar bli lite nervös då klockan tickat över den bestämda tiden och jag fortfarande sitter ensam. Skickar ett sms till min redaktör.

Visst skulle vi träffas på Telefonplan?

Nä, i Hässleholm. Sa inte J det?


Och jag får en smått nervös attack eftersom jag inte alls förstår skämtet. Hässleholm i Skåne låter ju så väldigt likt Hässelby Strand i Stockholm.

Det är minnen i varenda hus, utsikt, gatsten

Mamma är och klipper sig så jag tar min väska och går från busstationen upp mot centrum. Och jag blir konstigt nog förvånad över alla minnen som kommer till mig. För varje steg minns jag. Vet inte om jag tycker om det eller inte. Men det känns också så längesen och när jag några dagar senare åker hem igen så är det första gången som jag är helt säker på att det bara var ett besök.


På bussen på väg hem igen ringer pappa. Vi knäppte kort på oss till honom i 50-årspresent och han har haft tid att titta igenom dem.


- Vad fin du var på korten, gumman. Du ser så fridfull ut, som att du har blivit lugn inombords. Som att du är på rätt ställe.

- Ja, pappa, så är det nog, svarar jag.Tänker att det är längesen jag mådde så här bra och att jag är så tacksam.


mustasch

Jag är inte en tjej som brukar gå igång på mustascher. Men jag måste erkänna att Christoffer Hiding klär i sin. Hey, man måste väl få ändra sig.

som i dag när jag hörde låten

De har börjat dyka upp igen

ibland oväntat, ibland så där väntat att det blir mesigt

som att man från första repliken vet att filmen slutar med ochsålevdedelyckliga, hur orealistiskt det än är


och det är lite det jag undrar över

hur mycket jag saknar dig och hur mycket som bara är min längtan efter någon som varken min själ (att bli fascinerat hög över allt du är, beundra det som du gör så självklart men för mig är svårast och sen bli irriterad över att du aldrig kommer ihåg) eller kropp vill och kan vara utan


men nej, jag saknar dig. bara så. svårare är det inte.


Tentaplugg

Det är märkligt hur effektiv jag var i går, sista dagen inför tentan.

Jag:
tvättade
bytte sängkläder och handdukar
diskade
bakade bröd
städade lite
handlade


Och nu är även tentan bortgjord (tror att det till och med gick bra).

Ensam med mig själv är jag inte så stark

Många skulle nog beskriva mig som stark. Jag klarar av det mesta, det har jag alltid gjort.

Men det är så lätt att låta det gå för långt. Att låta tankarna, kraven och känslorna av otillräcklighet och att inte kunna kontrollera något ta över.

I min värld är ingenting annat än perfekt bra nog. Har aldrig någonsin varit det. Jämför mig inte med någon annan, utan enbart med mig själv, och jag är en hård motståndare. Och domare. Jag mår bäst när jag klarar av saker, när folk ser mig, bekräftar att jag är bra. Men ensam hemma med enbart mina egna tankar och krav, när ingen ringer, vinner sjukdomen i mig.


Vissa människor späder på det.

Förstår inte om skratten betyder att jag sa något roligt eller att alla utom jag vet att jag inte har något där alls att göra. Varför jag ibland duger att vara med och andra gånger, när någon annan dyker upp, blir lite genomskinlig.

Med andra mår jag bra bara av att vara i deras närvaro.

Ensam med mig själv är jag inte så stark. Men att umgås med vänner som på riktigt får mig att tänka rätt, älska mig själv och tro på det goda gör mig lite starkare. Och orden och känslorna sitter kvar ett tag, som mjukheten på huden och det varma inuti efter ett badkarsbad.


Gud är god och jag mår bra (nejnejnej)

Hur är det, frågar jag. Och vill verkligen veta.

Allt är bra, säger han. Allt är alltid bra, det blir så jobbigt att tänka på något annat sätt.

Och jag ler, men spelar inte längre med. Säger att allt är verkligen inte alls alltid bra. Vissa saker ger alltid upphov till glädje och verklig lycka, men om man försöker inbilla sig själv att man alltid mår bra och att allting är perfekt, så lurar man bara sig själv. Och tro mig, till slut gör det ondare att låtsas än att leva. Det jobbiga är inget fult eller ett misslyckande. Det är bara så livet är.


Bara kärlek

Har tillbringat dagen på redaktionsmöte med Ikon i Jönköping. Fortsätter helgen hos älskade Emma. Det största skrattet hittills har denna video framkallat. Kan inte beskrivas, måste ses.

Lyckligt ogift

I lördags var jag med om ett frieri.

Jag var på Peace-and-love maskerad med AM och massa okända människor. Plötsligt ser jag i ögonvrån hur värdinnan och den före detta Gandhi (coolt att kunna sminka sig trovärdigt till indierhudfärg) ser ut att ha väldigt mysigt nere på golvet.
Jaha, de får väl hångla bäst de vill, tänker jag, men jag har inte lust att se på.
Men när killen går och hämtar en stor röd ros och sedan ställer sig på knä framför värdinnan märker vi att något är på gång liksom. Och när han börjar gräva i fickan och hon svarar "Klart att jag vill" på hans framviskande fråga i hennes öra och hon torkar sig i ögonen blir glädjen fullständig och hur uttrycker en grupp svenskar sin förtjusning bättre än med en spontan allmän applåd och ett fyrfaldigt leve? 
Och där satt jag och skrattade åt att det var första och troligtvis sista gången jag träffade dem och det var på deras förlovningsdag, men tårarna var inte alltför långt borta ändå.

Kvällens stora humor var ändå när vi råkade hitta en bok som skulle ge tips och inspiration till att städa. Mannen som ägde boken hade gjort noggranna hänvisningar, understrykningar och förprickningar i boken. Alla medel och redskap från listan på "Bra saker att ha i ett städskåp" var förkryssade och vid såpa fanns en hänvisning till sidan 29 där man kunde läsa mer om detta medel. Luktar godast, var understruket där. Och så fortsatte det genom hela boken. Likadant i typ alla andra böcker i hans väldigt stora bokhylla. Så fruktansvärt roligt.
Jag skulle så väldigt gärna vilja träffa denna underbare underliga man.


På tal om bröllop vaknade jag toktrött men helt uppe i varv i morse efter att ha drömt att jag skulle gifta mig. Stod och tittade i mamma och pappas överfyllda kylskåp hemma i Ö-vik då jag helt plötsligt insåg att jag skulle gifta mig om en timme. Utan att ha provat min klänning, eller ens veta hur den såg ut, och helt osminkad. Visste inte ens säkert vem jag skulle gifta mig med. Jagvillintehjälpmighärfrån-paniken och att berätta för den än så länge lycklige brudgummen och en hel bröllopsfest att det inte blir något är inget jag vill uppleva på riktigt.
Vaknade lycklig ogift.

att lyssna på svaret

helt plötsligt där jag satt på sängen,
- det sista av kladdkakan uppäten, fukten i ögonen borta och rösten stabil igen, lyssnandes på min kloka vän -
så slog det mig att min bön tidigare under dagen ju precis fått ett svar
lite förvånat sådär
konstigt, för det är ju dumt att fråga och sen inte förvänta sig ett svar                                      tack


dagens andra insikt hamnar på en annan nivå, då jag framför tvn igen insåg att jag tycker dialekter är grymt hett

Min gråt (och din)

Nu i kväll kom jag på att jag inte alls var sist av oss två att gråta.Vi låg på min säng och jag vet att jag grät tyst (och jo, lite tryggare kände jag mig av din kroppsvärme och dina armar runtomkring) men när jag efter en lång stund vände mig om såg du inte ens att jag gråtit. Du sa bara "Äntligen" och kysste mig. När det enda jag ville var att du skulle se mig, fråga hur jag mådde och lyssna.


Och jag minns inte vad som hände först, men jag minns att jag grät då också. Jag satt på pappas arbetsrum och pratade med dig på telefon. Först var jag glad för jag hade lovat mig själv något som innefattade dig, oss du vet. Men du blev inte glad, förstod inte alls utan tyckte det var konstigt att jag kunde bestämma något som gällde dig (och jo, jag förstod vad du menade tror jag, men det var inte så jag menade - jag ville bara dela också det).

Märkte du verkligen inte att jag grät?


Och då kändes du så mycket längre bort än de 40 mil som så ofta skiljde oss åt.


Ja, och så var det det här med styckmördaren fröken!

Hade en föreläsning om kriminaljournalistik i dag och kom då att tänka på en incident i min barndom.


Jag gick på mellanstadiet och min klass skulle vara med i nutidsorienteringen. Vi fick därför i läxa att läsa tidningar och sen berätta om de nyheter vi läst om.

Jag läste en vecka i Expressen och skrev på min hand ner olika nyheter. I klassrummet där vi satt i i en ring berättade jag bland annat detaljerat om ett styckmord och andra liknande händelser (som ofta är den typ av kriminaljournalistik som kvällstidningarna producerar).

Minns att jag reagerade på att det blev lite stel stämning och att min lärare såg lite konstig ut. (Inte konstigt, hur kommenterar man på en sån sak liksom? hahaha)

Stringtrosetjuven

I morse på väg ut ur huset möttes jag av en lite läskig, men väldigt rolig lapp i entrén.

En tjej hade blivit av med sina stringtrosor i tvättstugan under natten och undrade vem som kunde göra en sådan sak. Hon hade därför gjort en enkätundersökning för sin förövare.

Frågorna löd:
Är du en kille eller en tjej?
Planerar du att använda dem?
Passar de bra?
Tänker du köpa egna?
Var detta en engångsföreteelse?

Känns lite halvkul att någon smyger omkring i min tvättstugga och snor folks underkläder. Å andra sidan tyckte jag att tjejen tog det hela till en högre nivå och skrattade gott för mig själv på väg till tunnelbanan.

När jag sedan kom hem i eftermiddag hade någon kryssat för svar. En kille som redan hade börjat använda trosorna - de passade tydligen även bra, men tänkte inte köpa egna och det var ingen engångsföreteelse minsann. Man kan ju undra om det var den riktiga trostjuven eller någon lustigkurre som svarat.