köttsliga drömmar

i natt drömde jag att jag åt upp en stor köttstek. inte förrän efteråt när hela var uppäten kom jag på att jag ju är vegetarian. men då var det ju liksom för sent.
och sen skulle jag på en grillfest, så jag skulle köpa med mig sojabiffar. paketet var grönt som vegetarianmat brukar se ut, och jag åt glatt. tills jag läste på kartongen "köttet kommer från ...". åh nej.
hela natten letade jag också frenetiskt efter min nya dyra kamera som jag klantigt tappat bort.

tillbaka i verkligheten står min kamera på bordet och jag ska äta veggobiffar till middag. skönt.

Några tankar om sorg

... kan du läsa här.

Veckans prestation

... att ha skrivit en hemtenta på drygt åtta sidor trots att jag varit sjuk, en dag bara klarat av att sova för att febern var så hög och nästa dag inte kunnat somna förrän tre på natten trots brännande ögon, värkande huvud och kropp. En tenta skriven på ren tjurighet och vilja (kan dock inte lova att den är totalt sammanhängande).

Kanske kan det förklara mit gapskratt över användningsmanualen till min nyss inköpta nässpray:
Använd inte Nasoferm
- om du är överkänslig mot något av ämnena i Nasoferm.
- om du har fått hypofysen (hjärnbihanget) bortopererad.

hahahaha. jag dör!

Ynk

I dag är jag ynklig.

Jag skriver hemtenta i veckan och det är svårt och rätt så tråkigt och i vilket fall går det alldeles för långsamt. Inget flöde av ord, mer ett framvärkande.

Och jag bor numer på en byggarbetsplats. Samlingslokalerna i källaren samt tvättstugan ska renoveras fram till i oktober och Borren är numer vår fiende nummer ett. Jag funderar på om jag närmar mig ett psykiskt utbrott då jag halv åtta nyväckt sitter på toaletten och skrattar högt för mig själv över att tavlorna faller ner från väggarna, att grovarbetare alltid jobbar 7-16 och att den provisoriska tvättstugan nu är inhyrd i min korridorsdusch.

Inför denna dag hade fastighetsförvaltningen satt upp en speciell informationslapp i entrén och i hissen bredvid de många övriga. Det skulle genomföras störande och högljutt arbete hela dagen i samband med renoveringen. Jag började galenskratta igen, tror de inte att vi har blivit störda hittills eller? (fast de vet de att jag har blivit, för jag ringde och sa det till herr H-E men jag har så svårt för att bli arg och så lätt för att bli förstående)
I dag började de faktiskt inte borra/banka/riva förrän klockan åtta i alla fall, men ljudet gick inte att leva med, än mindre tänka till, vilket är ett måste för att skriva en tenta. Därför stod jag tre minuter i nio utanför annexet och köade tillsammans med ett antal morgonpigga pensionärer. Och nu sitter jag här på världens hårdaste stol.

Dessutom är jag sjuk och skulle behöva vila med jämna mellanrum, men här kan jag inte ens gå på toa utan att packa ihop datorn, den gigantiska bokhögen och alla väskor för en vänlig bibliotekarie kom nyss och varnade mig för stölder. 

Just nu önskar jag mig:
- En större rumpa med bättre stötdämpning
- Att alla borrar skulle gå sönder
- Att förkylningen flög all världens väg
- Inspiration
- En privat vaktare så jag kan ta en liten promenad bland tidningarna

Kittelfjäll

image69

Om en månad kommer jag att vara här - i Kittelfjäll.
Tack vare älskade änglar som hjälper mig med min studentekonomi att betala. 
Jag längtar. 
Och jag är så tacksam.

machomän i mina drömmar?

jag vaknar några mil innan stockholm. vi ska tanka. medan jag och mitt baksätessällskap har sovit har det tydligen diskuterats huruvida föraren gillar farliga tjejer eller ej. han är tydligen lite allmänt kräsen.
och nu är det vår tur att beskriva hur vår drömkille ska vara. jag som har en rätt så lång lista (kort utdrag: smart, vis, snäll, snygg, social, glad, trevlig, genomtänkt, rolig, självständig - eller så är han helt annorlunda, vilket jag kommer på när vi träffats, figure) blir lite småkär bara av att beskriva honom.
föraren är dock inte nöjd utan säger upprört att det är så typiskt tjejer att rabbla upp egenskaper som är politiskt korrekta men egentligen i verkligheten bara faller för machokillar. och detta skulle enligt honom gälla främst feminister. säger en sak men kommer nästa vecka dragande med en stenåldersman som är den finaste de någonsin träffat. killar däremot är åtminstone ärliga med vad de vill ha och låtsas inte om nåt annat.
jag och mitt kvinnliga sällskap i baksätet, som båda två hade verkliga förebilder i tanken när vi beskrev drömmen och inte något abstrakt ideal, blir nog båda lite förvirrade till en början. och jag håller inte med - jag har fått nog av killar som, ok kan vara grymt snygga och heta, men som behandlar en som skit. men ändå. så har han en poäng.
vi har pratat mycket om genus, kön och kultur i skolan på sistone. och det är ju rätt märkligt att vi ändå har en del underliga normer vi går efter. 
hur kommer det sig att så få killar (inklusive föraren) pallar med att ha en längre, starkare och/eller större tjej än sig själv? och varför är det i huvuddelen av alla par killen som är äldre, som tjänar mer (eller högst lika mycket) än tjejen?
("resultaten visar att risken för separation är högre i familjer där kvinnan står för en stor andel av familjens inkomst.") och varför ska killen vara tryggheten och i det stora hela ha lite övertag, vara smartare än tjejen? och varför går så många tjejer ändå igång på badboys?
det måste ju vara ett inlärt beteende, för det finns ju ingen logik i det hela.
(och jag är ju inte så dum att jag inte förstår att jag också påverkas av allt, vad det är som är ok, vad man bör gå igång på - man vet ju vilken sorts kille man "vill" visa upp för kompisarna och släkten liksom).
och ibland vill jag ge upp lite också. släpper på kraven, tänker att det finns inte nån som är allt det där jag vill ha (och som också vill ha mig) - hur mycket kan man begära egentligen? ("för att uppnå jämställdhet krävs att vi förändrar våra beteenden. i den förändringen är det kvinnan som är aktiv. men ofta tvekar hon att pusha på för hårt och har hon ingen kompromiss i sikte lägger hon ner.")

i veckan tänkte jag något jag aldrig trodde att jag skulle tänka: Jag kanske skulle uppfostra mina barn i Stockholm. och det är en verkligt revolutionerande tanke för mig. men jag önskar bara att mina barn ska få växa upp utan förutfattade meningar från andra om hur de ska vara. jag är så less på så förutsägbara könsroller att det blir helt bisarrt och de snäva ramarna om hur man ska och inte ska vara. men nej, jag vet. det är inte bättre här egentligen, även om det nog finns större utrymme för olika sorters människor i stockholm än i min norrländska hemstad. 
det är bara det att jag här har funnit människor som fascinerar mig för att de vågar vara de de är. vänner som jag beundrar och önskar mina barn. hur lär man någon att det är ok att vara sig själv - att få en stark självkänsla? måste komma på det innan jag försöker få barn. och sen måste jag ju hitta den där mannen också. han som jag kan älska, beundra, fascineras av och bråka med under ett helt liv. förslag mottages med glädje ( men nej tack för grottmän. for real.).


En dejt

I dag är det alla hjärtans (stjärtars) dag.
Och jag fick en alla hjärtans dag-dejt trots allt. En alldeles egen Valentine.
Vill du komma hit och äta hundra pannkakor och se på nån löjligt romantisk film?
Vem kan tacka nej till en (smyg)bitter singelkompis? Inte jag i alla fall.
Så jag fick min middag med hejdundrande utsikt, levande ljus och love actually is everywhere (till och med i Afrika, det hade vi aldrig gissat innan).

På tal om kärlek. Det kanske gäller att vara mer påstridig och bestämd (något som verkligen inte passar in på mig i sammanhang som detta). Min mamma var på föreläsning med Mia Törnblom häromdan. Mia berättade då att hon blev tillsammans med sin pojkvän en månad innan han blev tillsammans med henne. Hon hade bestämt sig för honom vid första ögonkastet - han däremot behövde bearbetas lite innan hon fick ut honom på en dejt. Och när de väl blivit tillsammans flyttade hon in hos honom lite eftersom. En burk under sängen, lite kläder, osv. Tills han en dag frågade: Har du flyttat in här? och hon svarade: Ja tack!

Har i kväll även fått svar på vad man småpratar med Carl-Philip om på en fotoutställning där han är en av de medverkande. Man tänker helt enkelt: Hmm, har vi någon gemensam nämnare? Och kommer att tänka på kortet av Madeleine som man har tagit med långt objektiv och nu har uppsatt på väggen och säger helt enkelt: Jag har tagit kort på Madeleine! (varefter Carl-Philip skrattar lite ansträngt och en livvakt kommer och tar honom därifrån).

jag och en gitarr

innan jul hjälpte jag min granne att bära upp några kartonger på vinden eftersom han ska åka till sydamerika ett tag. han undrade om jag ville ta hand om hans gitarr, istället för att den skulle vara undanstoppad i ett iskallt förråd. visst, sa jag. tänkte att det vore ju en kul grej att lära sig att spela lite. sen dess har den stått i ett hörn och mest tagit upp plats.
tills nu (då jag förväntas skriva en reflektion om begreppen klass och etnicitet, hur det påverkar vår syn på omvärlden, våra möjligheter och begränsningar i livet). hittade en video på youtube där en snubbe lär ut Jack Johnsons Better Together. kunde på toppen av mitt gitarrspelade ta mig igenom Hang down your head Tom Dooley lite knackligt någon gång under högstadiet och något borde väl sitta kvar, tänkte jag. kan väl inte vara så svårt, är väl bara att härma hur han håller fingrarna. tycker mig ha lyckats, drar över strängarna och förväntar mig att det ska låta i alla fall unegefär som i videon. men ljudet får mig istället att börja gapskratta för mig själv. provar igen, räknar noga band och strängar, men det blir bara värre.
det är väl bara att inse, någon naturbegävning på gitarr är jag nog inte. däremot borde jag kanske satsa på att ha något att säga på seminariet imorgon. ("jag kände inte riktigt att jag var så taggad för det här med klass och etnicitet igårkväll så jag lärde mig att "spela" better together istället, vill du höra?" tror jag inte riktigt funkar på susanne.)

I believe in memories

Är det att sitta i ett rum bredvid dig

fast ändå inte våga röra

Skaka och inte veta vad jag ska säga

Sitta tyst under en hel Kent-skiva

sen säga ganska tyst

Jag tror jag gillar dig


Eller är det när jag upptäcker

att du gör mig glad

Att jag saknar dig

Vill veta vad du tycker                     

för du tycker oftast så bra

Och att dagen blir mycket roligare

bara av att du är med


Eller att inte vilja sluta titta på

dig lite i smyg

och tappa bort mig totalt

i vart jag är på väg

vad jag säger

tänker

när du lägger din hand på mig

bara sådär i förbifarten


Är det när jag måste hålla tag om dina armar

Som håller om mig

Och liksom luta mig framåt, lite längre bort från dig

För att kunna andas igen

När det faktiskt känns som om benen inte riktigt längre bär

Bara för att du står bakom mig

Håller om mig

Och kysser mig i nackenÄr det så det känns att vara kär?

Sa hon


Du fattas mig

Han har funnits jämt och nu finns han inte!
Mattis, du vet att ingen får finnas jämt. Vi föds och vi dör -  så har det alltid varit. Vad jämrar du dig över?

Han fattas mig! Han fattas mig så att det skär i bröstet!

Vill du att jag ska hålla om dig?
Jovars, gör det.

Mattis och Lovis i Ronja rövardotter efter att Skalle-Per har dött.


älskade vänner

en välsignelse, ja. precis så.
lugnare gladare tryggare
mer jag

älskar er