du är det finaste jag sett

Ligger i sängen och klockan är som vanligt för mycket. men Johanna har lagt ut den finaste låten och jag trycker på play fem gånger i rad och jag kan/vill inte sova för jag önskar ju jag med. (det gör vi väl alla?)

I wish I was the last thing on your mind before you went to sleep.

sötast

Lycklig den kille som får ha dig naken i samma rum.
Du är så söt.
Hoppas att du snart hittar någon som är rätt för dig.


Gårdagens roligaste och mest oväntade komplimang som gjorde mig glad.

Lussebullar

I kväll har jag bakat lussebullar (eller ja, A har bakat, jag och AM tittade mest på - fast vi rullade några bullar). De blev väldigt fina, men vi tyckte att det var lite märkligt att bullarna inte smakade så mycket saffran (eller så mycket alls för den delen). Tills vi insåg att degen varken innehöll socker eller salt. Haha. Det blev i alla fall nyttiga bullar! Funkar även som matbröd med smör och ost.

Pepparkakshandväska

Jag och min älskade bror i våra bästa år.

Trött

Jag är trött.
Och längtar hem.
Mitt rum är grymt stökigt och jag orkar inte laga mat längre.

Jag har en teori om att rörigheten och energinivån i mig avspeglas i mitt rum. Energin till att plocka undan, diska och dammsuga finns verkligen inte just nu.
I dag köpte jag en micropizza. Tänkte att det kanske är lite bättre än att bara äta havregrynsgröt.
Jag önskar att det vore jullov, att jag var hemma hos mamma och pappa i ett stort städat hus med ett fullt kylskåp och fick mat lagad till mig. Dessvärre är det en månad kvar till dess. Klarar nog mig inte såhär till dess. Antingen dör jag av näringsbrist (men jag äter i alla fall vitamintabletter lite nu och då) eller av dammallergi.

Nu tänker jag sova. Bara ta av mig tröjan, släppa ner den över kanten från sängen. Skita i att borsta tänderna eller tvätta bort sminket. Orkar inte. Skit också, måste släcka lampan i hallen. Godnatt. 

Det måste vara på riktigt

Jag läste etik förra året. I kursbokens slut fanns en fundering kring hur man kommer fram till vilket etiskt system man själv vill tillämpa. Att det inte finns något lätt och rätt svar. Och att det kan lämna en obehaglig känsla, speciellt om man är kristen. Vi ska ju ha svaren.

Men sanning är kanske inte bara beskrivningen av en mängd fakta som stämmer med verkligheten, utan också något som beskriver processen vi använder för att komma dit.

Det kan vara lätt att ta den enkla vägen och acceptera svar utan att tänka igenom. Och om man känner sig pressad att komma fram till det rätta svaret på en gång, kan det leda till att man blir oärlig i processen. Ärlighet bör inte bara karaktärisera slutsatserna utan också medlen som man använder för att komma fram till sina slutsatser.


Och jag tänkte att det ofta är så, tycker jag. Att man hoppar över de jobbiga processerna som leder fram till svar, eller kanske bara ett halvt svar; men då ett ärligt och genomtänkt sådant. Att våga erkänna att man inte vet, när man inte gör det, kan vara minst lika viktigt och ärligt som att kunna ge ett bra svar.


Jag har lovat mig själv att verkligen kämpa för att inte igen gå in i något mönster och ha åsikter och en roll som jag inte innerst inne kan stå för. Det är väldigt lätt tycker jag, att tumma lite på ärligheten. Så lätt att låtsas som om allt är bättre än vad det är, eller att man har svar man inte har eller att man håller med om det som alla andra verkar tycka.


Det är grymt svårt. Men att våga leva livet som det är, just nu, som jag är just nu, det är min utmaning till mig själv varje dag. Att leva livet på riktigt.

"Kvar dröjer sig något som jag värderar högre än lycka: Verklighet. Livet blir som bekant inte med automatik meningsfullt för att omständigheterna är gynnsamma och det mesta lyckas väl. Och hur viktigt är det egentligen att vara lycklig? Får inte livet i stället sin laddning just i detta att det är på riktigt? Utan trygghetsgarantier.
I mitt eget liv är det när jag har fått blicka in i människor, vars liv är mycket kampfyllda, som jag börjat ana vad som egentligen är värt att leva för. Därför känner jag en allt starkare avsmak mot den andlighet och livshållning som främst är upptagen av att tillrättalägga livet. Inte minst lyckokristendomen. När mallen blir det friska, rika och starka blir lyckan bräcklig och livet ett billigt lotteri. Också kristendomens Herre förvandlas. Från att ha varit hela livets Herre finns han plötsligt bara att finna på plussidan, endast verklig i de besvarade bönerna och de goda dagarna. Att vara kristen blir tvånget att vara världens lyckligaste. Sångledaren i de lyckligas kör upprepar med jämna mellanrum livskoden, mantrat: Se glada ut! Som om glädje vore ett permanent tillstånd, något som man kan prenumerera på som Året Runt och Allers.
Jag tror att verklig lycka är av högre kvalitet. Den tron har skänkts mig av alla de där människorna som vågade ta sina liv på allvar. Som vågade leva livet som det blev, som vägrade fastna i tvånget att allt måste vara bra. Som påminde mig om att det inte finns några enkla liv. Nära dem skalas allt av och vågorna viskar:
Det måste vara på riktigt."


Ur Tomas Sjödins bok "Den enklaste glädjen".


du är vacker

som den femåriga flickan
med det ljusa håret i två tofsar
rufsigt nu och den ena röda rosetten
är bortlekt för länge sen

nu sover hon flickan
och när hennes pappa lyfter upp henne
så gosar hon in sig i halsgropen
men vaknar inte

blir buren och litar på

Ja... om typ ingenting

På sistone har jag mest skrivit. Andra saker än på bloggen alltså. Det här till exempel.

För övrigt funderar jag över hur väl man egentligen ser in genom grannars fönster? Jag inbillar (intalar) mig att mina mittemotgrannar inte ser något, men när jag upptäcker att jag ser in i deras lägenhet börjar jag tveka lite. Nej, om mina grannar ser mig halvnaken lite nu och då så får det stå för dem. Man kan faktiskt blunda. Mitt rum är så litet så det är i stort sett omöjligt att undvika i alla fall.

Det har börjat någon sorts revolution här på Odenplan. De vill bygga en underjordisk galleria här (trots att det är gångavstånd både till centrum och till Västermalmsgallerian, vad är poängen?). Som ett tecken på sin ilska och uppror så hänger folk ut röda sjalar, tygstycken, tröjor och dylikt från sina fönster och balkonger. Lite läskigt, nästan som nån sorts krigstämning. Jag tycker mest att det är festligt, haha. Eftersom jag har mitt fönster mot en innergård så känns det lite onödigt. Annars skulle jag lätt offra en tröja för den goda sakens skull.

Kjolpanik

Ibland inser jag lite mer tydligt att det måste vara något fel på mig.

Sitter på den lilla lilla skoltoaletten, tittar ner på mina rebellskor och får helt plötsligt panik.
Var är min kjol?
Och börjar allvarligt lägga upp en strategi på hur jag ska ta mig hem i enbart ett par tajts utan att skämma ut mig totalt och undrar samtidigt hur dum man egentligen kan vara om man lyckas tappa bort sin kjol. Men så är det som att logiken ändå vinner. Jag hade ju på mig kjolen när jag gick in på toaletten, så var kan jag ha tappat den liksom? Och flyttar blicken lite och inser att jag dragit upp kjolen till midjan istället för att hasa ner den.